Mikor és hogyan kezdik az affiliate partnerek az affiliate marketinget?

Mikor és hogyan kezdik az affiliate partnerek az affiliate marketinget?

Csináltunk egy kérdőíves véleménykutatást a Dognet affiliate partnereivel, amelyben megkérdeztük, hogyan értékelik affiliate marketinges kezdeteiket, hogy kiderítsük a kezdő partnerek elképzeléseit az affiliate marketingről.

A véleménykutatásba aktuálisan kezdő és már több éves affiliate marketing tapasztalattal rendelkező partnerek kapcsolódtak be. Az utóbbiak visszaemlékeztek arra, milyenek voltak számukra a kezdetek. A véleménykutatáson összesen 128 partner vett részt. Ennek a kutatásnak az eredményeit ebben a cikkben szeretnénk bemutatni, és csak hasznos tippeket találtok benne, de nagyon sok motivációt is.

 

Alapadatok

A kutatást egy pár statisztikai alapadattal kezdtük. Ezekből kiderült, hogy a véleménykutatáson résztvevő partnerek 84%-a férfi volt.

 

A partnerek többsége 26 és 35 éves koruk között indította el affiliate projektjét. De voltak köztük olyanok is, akik nagyon hamar kezdték – már alapiskolás korukban, és voltak olyanok is, akik idősebbek voltak, 50 éves koruk után kezdték.

 

Hány évesen kezdted az affiliate marketinget?

 

A véleménykutatáson résztvevő partnerek többségének, 62%-ának szlovák nyelvű projektje van. A megkérdezettek 33%-ának főként cseh nyelvű projektjei vannak, 2%-ának egyenlően cseh és szlovák nyelven futnak projektjeik és a partnerek 3%-ának elsődlegesen angol nyelvű projektjei vannak.

 

Meddig tartott, amíg jövedelmezővé vált az affiliate projekt?

Jöjjenek az érdekesebb információk, amik fontosak lehetnek a kezdő affiliate partnereknek. Ezen információk egyike az átlagos idő, ami eltelt, miellőtt jövedelmezővé vált az affiliate projekt.

 

A partnerek között voltak kezdők, akik még nem kerestek pénzt projektjükkel – a megkérdezettek 9%-a. 

A legnagyobb csoportot azon partnerek alkották, akiknek affiliate projektjük az indítása utáni első három hónapban vált jövedelmezővé – ez a megkérdezettek 34%-a. Őket azon partnerek csoportja követte, akiknek az első jövedelmeik az első hat hónapban generálódtak – a megkérdezettek 23%-a, örüljünk velük együtt sikereiknek! A megkérdezettek 21%-a az első egy éven belül pénzt keresett projektjével.

A megkérdezett partnerek csak 13%-ánál tartott tovább, mint egy évig, mielőtt jövedelmezőve váltak projektjeik.

A megkérdezettek több, mint felének affiliate projektje az első éven belül jövedelmezővé vált. Ez pompás hír mind azoknak, akik attól tartanak, hogy ez évekig fog tartani. Csak kevés olyan partner akadt, akiknek nem sikerült az első egy évben pénzt keresniük.

 

Az affiliate marketing a fő jövedelmi forrásod?

Továbbá az érdekelt, hogy mennyien élnek meg az affiliate marketingből mint egyetlen jövedelmi forrás. Mint kiderült, csupán a partnerek 16%-ának származik fő jövedelme az affiliate marketingből. A megkérdezettek 84%-ának csak kiegészítő jövedelem és az affiliate mellett más tevékenységeket is folytatnak.

 

Van további egyenértékű tevékenységed is az affiliate marketing mellett?

A következő logikus kérdés tehát az volt, hogy mik is pontosan azok a további tevékenységek, amivel a tartalom létrehozása és az affiliate weboldal gondozása mellett foglalkoznak, mivel a partnerek többségének az affailiate projektjeik mellett más egyenértékű bevételi forrásaik is vannak. Megkérdeztük, mik azok, egyszerre több lehetőséget is megadhattak.

Van további egyenértékű tevékenységed?

 

A megkérdezettek 78%-ának ez egy munkahely, ill. vállalkozás egy más szférában. Ezen kívül a leggyakoribb válaszok az iskola, ill. a gyermekgondozás. A megkérdezettek 12%-ának nincs további jövedelmező tevékenysége.

A partnerek többsége a tartalom létrehozása és affiliate projektjük gondozása mellett más tevékenységet is folytat. A leggyakoribb válasz ugyan a vállalkozás vagy munka volt, az affiliate marketing kiválló mellékjövedelem-forrás lehet diákok és anyaságin/apaságin tartózkodó szülők számára is. A szülők például kihasználhatják tapasztalataikat és gyerekeknek való és gyermekneveléshez hasznos termékeket népszerűsíthetnek.

A Dognet weboldalán a Kampány szekcióban mindig egy aktuális listát találtok az elérhető webshopokkal és kampányokkal.  Egyszerűen szűrhetitek őket aszerint, hogy mi érdekel. Ebben az esetben pl. azokra a webáruházakra koncentrálnátok, amelyek baba- és gyermektermékeket kínálnak.

Kampányok baba- és gyermektermékekkel

Mi motivált arra, hogy elkezdd?

Az is érdekelt minket, hogy mi vezette arra a partnereket, hogy elkezdjék az affiliate marketinget.

 

A leggyakoribb válasz a jövedelmi forrás volt. A megkérdezettek 42%-a ezt válaszolta. A téma iránti érdeklődés és szabadidős foglalkozások is erős motivációs faktorok – egyiket és másikat is a megkérdezettek 18%-a adta meg mint fő motiváció.

12% azt válaszolta, hogy nem veszthet semmit, ha kipróbálja. 10%-uknak más indokai voltak. Legtöbbször jövedelmük diverzifikációja, mellékjövedelem anyaságin/apaságin, szabadidős foglalkozás vagy valami új iránti vágy volt.

 

Milyen aggodalmaid voltak?

Azt is meg akartuk tudni, milyen aggodalmakkal küzdöttek a partnerek, mielőtt vették volna a bátorságot affiliate projektjük elindításához és kampányok népszerűsítéséhez. Ismét megadhattak több okot is, amik a legjobban megfeleltek aggodalmaiknak. A leggyakoribb válasz szerint a tapasztalat hiánya volt a legnagyobb hátráltató aggodalmuk. De ha nem kezditek el, akkor tapasztalatot sem nyertek. Mi azt ajánljuk, hogy ne hagyjátok magatokat e miatt az aggodalom miatt visszatartani és álljatok neki!

Milyen aggodalmaid voltak?

 

További gyakori aggodalmak az időigény és a pénzügyi igény voltak. Egy affiliate projekt létrehozása és gondozása garantáltan sok időt vesz igénybe. Az affiliate marketing, az elején legalábbis, nem megbízható passzív jövedelem, sokat kell vele törődni. Pénzügyi befektetés szempontjából már optimistábbak lehetünk. Amíg nem végeztetitek a weboldal és a tartalom létrehozását externistákkal, a költségek minimálisak lesznek.

Ha legnagyobb aggodalmatok a tapasztalatok hiánya, amit csak gyakorlatban szerezhettek meg, akkor teoretikusan készüljetek fel. Tanulmányozzatok át elérhető anyagokat, könyveket, olvassátok el cikkeinket magazinunkban, látogassatok meg webinárokat és kérdezzétek meg tapasztaltabb társaitokat internetes fórumokon vagy Facebook oldalakon és csoportokban, mint pl. Dognet Affiliate Hálózat és Dognet Affiliate Partnerek.

Volt tapasztalatod weboldalak létrehozásával?

Az örömteljes hírek azok, hogy a partnerek többségének nem volt, vagy csak minimális tapasztalata volt weboldalak létrehozásával, mielőtt létrehozták volna első affiliate weboldalukat. Sokszor ez rettenti el a potenciális partnereket a projekt elkezdése elől. De ahogy láthatjátok, tapasztalatokat „út közben” is szerezhettek és a partnerek többsége nulláról kezdett.

Mivel járul hozzá az affiliate marketing életedhez?

A következő kérdésben több választ jelölhettek meg a résztvevők és azt kérdeztük, hogy mivel járult hozzá az affiliate marketing az életükhöz. A partnerek egyértelműen az Új tapasztalatok választ jelölték meg leggyakrabban – a résztvevők 71%-a. 40% – 45%-uk a Élvezem, amit csinálok, Szabadság és a Bevétel válaszokat jelölték meg.

Mivel járul hozzá affiliate programod az életedhez?

 

Tapasztalt partnerek tanácsaival zárunk

A cikk végén egy pár tanácsot szeretnénk megosztani veletek maguktól a partnerektől. Ezt tanácsolnák fiatalabb énjeiknek. Biztos hogy motiválni fognak és hasznosak lesznek!

 • “Ne halogasd és kezd el most”
 • “Törődni kell vele, több weboldalt kipróbálni és a lehető legtöbb elérhető anyagot áttanulmányozni”
 • “Meríts inspirációt a sikeresektől”
 • “Ne csak az esztétikára hangolódj, öntsd a friss tartalmat”
 • “Légy kitartó”
 • “Ne habozz és kezdj bele bármilyen körülmények között”
 • “Ne félj a rizikótól és invesztálj bele projektedbe”
 • “Ne szégyenkezz és kérjél segítséget, folyamatosan bővítsd az oldalt és jól tervezz”
 • “Ne dolgozz egyszerre több, mint 2 projekten. Mellőzd a konkurrenciadús témákat, mint a pénzügy. Fókuszálj egy niche-re, de legyen potenciálja horizontális növekedésre.
 • “Ne félj és kezd el most. Nem atomfizika. Mindent szépen lassan megtanulsz.
 • “1. Egy témára / szegmensre fókuszálj 2. Ne hanyagold el a SEO-t 3. Informálódj / kérj tanácsot 4. Légy türelmes”
 • Paid traffic is good traffic”
 • “Értelmes cikkeket írj embereknek, ne a keresőmotoroknak
 • “Írj cikkeket termékekről
 • „Ne ijedj meg semmitől, fütyülj az utálkozókra és azokra, akik lebeszélnek, és légy türelmes. Az eredmények nem látszanak azonnal.”
 • “Egyszerűen csak kezd el, még ha nem is tökéletes a projekt. Az elején egy projekt sem volt az!
 • “Kezdd hamarabb és szánj rá elég időt”
 • “Először tanulj, csak aztán csináld az oldalt és szerkeszd a képeket
 • “Ne gondolkozz folyton a technikai megoldásokon, valamit nyilvánosságra is kell hoznod 🙂
 • “Dolgozz rajta minden nap, légy kitartó, ossz meg rendszeresen tartalmat.
 • “Kommunikálj és networkölj sokat, légy aktív, kérdezz bátran.
 • “Főleg el kell kezdeni. Ne várj arra, hogy tökéletes lesz. Csak kezd el. És tarts ki. Főleg olyan weboldalaknál, melyeknek alapja az organikus látogatottság. Ez egy maraton. Nem szabad feladni, ki kell tartani.
 • “Ne ugorj egyik témáról a másikra. Jól gondold meg, melyik niche-t választod, és tarts ki mellette.
 • “Kezdd el próba / szerencse módszerrel, tanulj.
 • “Kezdd el minél korábban, dolgozz rajta sokat, invesztálj, fordíts rá legalább napi 2 órát, próbálj ki új kampányokat, adj bele mindent.”
 • “Már tegnap túl késő volt, ne félj a rizikótól és láss neki.”
 • “Próbáld ki, meglátod, mi lesz, legrosszabb esetben nem sikerül. A lényeg az eredeti tartalom, az segít.”
 • “Nézz videókat és olvass könyveket az affiliate marketinről. Értsd meg, miről van szó. Válassz témát, regisztrálj domaint, indítsd el a hostingot és WordPress-t és hozz létre minél hamarabb tartalmat. Amint elkezdenek jönni a látogatók, jövedelmed is lesz. Tanulj tovább a SEO-ról és PPC-ről és web analitikáról és ne hagyd abba. Ne légy demotiválva, ha nem jönnek azonnal a konverziók, folyton tölts fel minőségi tartalmat. :-)”

 

Ha van valami, amit ebből a cikkből kivehetsz, akkor azok partnereink leggyakrabban ismétlődő tanácsai – kezdd el most és ne halogasd, tanulj, légy türelmes és ne add fel, ha nem jön rögtön a nagy siker.

 

Ha bárminemű segítségre, tanácsra lenne szükségetek, írjatok nekünk a morvai@dognet.com címre.

 

 

Júlia Bačíková

Júlia má v Dognete na starosti kľúčové spolupráce, vzťahy a projekty

Pénzkereső affiliate weboldal
INGYENES E-KÖNYV

Pénzkereső affiliate weboldal

Már csak egy lépésre vagy az e-könyvtől, amelyből megtudhatod, hogyan keress pénzt online az affiliate marketing segítségével

További érdekes cikkek

Milyen hirdetők találhatók meg nálunk?